Aláírásgyűjtés a civiltörvény visszavonásáért

Aláírásgyűjtés a civiltörvény visszavonásáért

Most csütörtökön és pénteken este 4 és 8 között én is kint leszek a Széll Kálmán téren aláírást gyűjteni a nemrég elfogadott diszkriminatív civiltörvény ellen. Találkozzunk ott!

Miért gyűjtünk aláírásokat?

  • Mert a civilek valójában mi vagyunk, és a civil társadalom lényege a mindenkori kormánytól való függetlenség, amit ez a törvény súlyosan csorbít.
  • Mert ez a törvény önkényesen megbélyegez egyes civil szervezeteket, amivel a kormánytól független civil társadalmat, azaz  bennünket támad. Ezek a szervezetek olyan fontos társadalmi feladatokat látnak el, mint a hajléktalanság kezelése, a környezetvédelem, a fogyatékos gyerekek fejlesztése, vagy akár a kormány önkényének kitett állampolgár ingyenes jogvédelme.
  • Mert miközben a kormányhű Civil Összefogás Fórum 500 milliós burkolt állami támogatásban részesül éves szinten, a Fidesz által mumusnak kikiáltott, valójában kormányfüggetlen, fontos társadalmi szerepet betöltő civil szervezeteknek fel kell tüntetniük, ha évente 7.2 millió forintnál több külföldi támogatást kapnak. Ez a megbélyegzés még azokat a nagylelkű magyar állampolgárokat is eltántoríthatja az adakozástól, akik eddig hajlandók voltak adójuk egy százalékát valamelyik civil szervezetnek felajánlani.

Ez a törvény önkényesen különbséget tesz civil és civil között, visszavetheti az állampolgári adakozást, és még csak szükség sincs rá, mert a korábbi törvény is átláthatóságot követelt a civil szervezetektől.

Hogy nyilvánvaló legyen: e törvény előtt is a teljes pénzügyi átláthatóság volt a civil szervezetek jogi kötelezettsége. Az éves beszámolókban és a közhasznúsági jelentésekben eddig is fel kellett tüntetni a támogatások forrását és összegét–érdemes a nagyobb civil szervezetek beszámolóit megnézni a világhálón.

Ha egyetért velünk, kérem, jöjjön el Ön is aláírni az alábbi csomópontokon országszerte. Ha nem, akkor is nagyon szívesen látjuk pultjainknál, hogy beszélgethessünk erről a témáról:

Találkozzunk most csütörtökön és pénteken este 4 és 8 között a Széll Kálmán téren!

0 Comments