Benedek Márton – Momentum

Az óbudai kezdetektől

A nyolcvanas években nőttem fel Óbudán, ellenzéki családban. Szerény körülmények között éltünk, mint a környezetemben mindenki, én mégis boldog gyermekkorra emlékszem. Orvos szüleim Trabanttal hurcoltak iskolába, miközben angolórára járattak, és bejárták velünk egész Magyarországot és a környező országokat.

Kinyíló világunk

A rendszerváltással kinyílt a világ az egész magyar társadalom, így az én családom előtt is: ellenzéki műfordító nagyapámból hirtelen köztársasági elnök lett; apám vállalkozni kezdett, anyám civil szervezetet alapított. Az Árpád Gimnáziumba kerültem, majd a Fazekas Mihály Gimnázium angol szakára. Végül ösztöndíjjal egy torontói gimnáziumban érettségiztem 1994-ben.

Angliai éveim

Egyetemi tanulmányaim során a rendszerváltás utáni magyar társadalom helyét próbáltam megérteni az átalakuló Európában, melyhez számos ösztöndíjat elnyertem. A London School of Economics nemzetközi kapcsolatok szakán végeztem, majd a Közép-európai Egyetemen hallgattam politológiát. Az Oxfordi Egyetemen európai politikát hallgattam, majd ugyancsak Oxfordban védtem meg doktori értekezésemet a rendszerváltás utáni magyar nemzet- és külpolitika alakulásáról.

Európa szívében

Uniós csatlakozásunk idején abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy az EU magyar szakembereket keresett intézményrendszere megerősítésére. Egy uniós versenyvizsgán keresztül találtam munkát Brüsszelben. Évek óta foglalkozom a migrációval és biztonságpolitikával, és dolgoztam a magyar uniós elnökség kötelékében is, José Manuel Barroso tanácsadójaként, illetve az Európai Parlament kereskedelmi bizottságában. Feleségemet, Juliát az egyetemről ismerem, és két fiunk — a négyéves Jákob és a kétéves Náthán — már Brüsszelben születtek. Én magyarul beszélek velük, Julia németül, az óvodában pedig angolul tanulnak.

A Fidesz Magyarországán

Politikai értelemben a Fidesz 2010-es hatalomátvétele aktivizált. Alkotmányunk néhány év alatt alaptörvénnyé silányult, jogállamunk kiürült, közmédiánk elvesztette pártatlanságát, és választási rendszerünk igazságtalanná vált. Négymillió polgártársunk került a szegénységi küszöb alá, egyetemeink és iskoláink elvesztették autonómiájukat, egészségügyünk lerobbant, miközben soha nem látott mennyiségű közpénzt nyelt el a korrupt Orbán-kormány holdudvara.

Társaimmal pártot alapítok

Úgy éreztem, hogy tennem kell valamit e folyamatok megállításáért, ezért 2013-ben részt vettem az Együtt megalapításában. A céljaim nem változtak, de rájöttem, hogy elérésükhöz olyan társakra van szükségem, akik hozzám hasonlóan alapjaiban szeretnék megújítani a magyar politikát. Ezért csatlakoztam a Momentum mozgalomhoz, és heteken belül hazaköltözöm Brüsszelből a második kerületbe, hogy elinduljak a választókerület képviselőjelöltjeként a 2018-as választásokon. Ez nem lesz egyszerű, hiszen ellenfelem, Varga Mihály a Fidesz egyik legbefolyásosabb politikusa, de hiszek abban, hogy a kerület lakói is úgy gondolják, hogy eljött a változás ideje.

 

Hol tartunk most?

Tizenhárom évvel uniós csatlakozásunk után bezárkózó társadalommá váltunk: bizalmatlanul tekintünk polgártársainkra, elfordulunk a nélkülözőktől, és feladtuk a reményt, hogy boldogan éljünk a saját hazánkban. A változás lehetősége egyre távolibbnak tűnik, és egyre többen dolgoznak saját túlélésükért. Noha a reménytelenséget a kormány propagandája is táplálja, ha készek vagyunk tenni is a politika megújításáért, újra egy olyan nyitott, magabiztos és elfogadó nemzetté válhatunk, mint történelmünk fénypontjain.

Változtassunk közösen!

A politika megújítását csak közösen vihetjük véghez. Csak rajtunk múlik, hogy:

  • gyermekeink képezhessék magukat itthon és külföldön is;
  • vállalkozóink és munkavállalóink tisztességes munkával biztos egzisztenciát teremthessenek maguknak és szeretteiknek;
  • fiatal családjaink megengedhessék maguknak, hogy gyereket vállaljanak;
  • szüleink és nagyszüleink megbecsült és aktív nyugdíjaskorra számíthassanak egy végigdolgozott élet után;
  • legszegényebb polgártársaink is munkát találjanak, minőségi oktatást biztosíthassanak gyerekeiknek, és segítséget kapjanak családjuk eltartásához és nyugdíjas éveikre.

Kérem, nézze meg, a Momentum mit ajánl, hogy ezeket a célokat közösen elérjük, és jöjjön el a kampányom egyik eseményére, hogy Önt is meggyőzhessem: csakis közösen tudjuk jobb irányba fordítani az ország szekerét.

Üdvözlettel,

Dr. Benedek Márton